Selor

Gecertificeerde assessoren en vooruitstrevende testmethodieken

Al meer dan 10 jaar een vaste gewaardeerde partner voor Selor

Selor, selectie-organisme van de overheid, hanteert een ambitieuze kwaliteitsvisie op het vlak van werving en selectie. Een eigen traject voor de opleiding en certificering van assessoren maakt daar onlosmakelijk deel van uit, net als de ontwikkeling van vooruitstrevende tools omtrent testing en competentiemeting. Op beide gebieden is Quintessence al meer dan 10 jaar vaste en gewaardeerde partner.

Onze gesprekspartners:

  • Koen Verlinden: Gedelegeerd bestuurder a.i. (13 jaar werkzaam bij Selor). Voordien verantwoordelijk voor Research & Development
  • Sofie Van Damme: Verantwoordelijke assessorenopleiding en –certificering binnen Selor Academy (11 jaar werkzaam bij Selor). Opgeleid als maatschappelijk werker in human resources
  • Joachim Vercouter: Verantwoordelijke pc-testing binnen Testing & Reporting (6 jaar werkzaam bij Selor). Opgeleid als klinisch psycholoog

Sofie Van Damme: “Je kan bij Selor terecht als je op zoek bent naar een job of nieuwe carrièrestap binnen de overheid, als je een taaltest wil afleggen of als je in de veiligheids- en bewakingssector wil werken. We verzorgen en ondersteunen de rekruterings- en selectieprocedures voor de federale overheidsdiensten (FOD's), de Gemeenschappen en Gewesten en voor andere overheidsdiensten en -instituten.”

Joachim Vercouter: “In de bredere zin willen we ons positioneren als expertisecentrum op het vlak van human resources. Aan de hand van rekrutering, selectie, oriëntatie en certificatie dragen we bij tot talentmanagement binnen de overheid. Dit op een objectieve, competentiegerichte manier die gelijke kansen biedt aan elke kandidaat.”

Koen Verlinden: “Selor heeft de ambitie uit te groeien tot dé referentie en tot trendsetter in het HR-landschap. Zo was ik zelf 13 jaar geleden betrokken bij de implementatie van de eerste elektronische postbakoefeningen voor het meten van competenties. Toen was dit iets heel vooruitstrevend. Ook vandaag zetten we nog sterk in op het continu verbeteren en professionaliseren van onze methodologieën én op het kwalitatief opleiden en certificeren van mensen. Zowel intern als bij onze klanten.”

Selor Academy: opleiding en certificering van assessoren

Selectieproeven en assessments zijn een belangrijk onderdeel van de methodologie die Selor hanteert. Ze kiest er dan ook bewust voor om samen te werken met gespecialiseerde partners zoals Quintessence, die bijdragen tot de kwaliteit van de dienstverlening.

Charlotte De Groot, senior consultant bij Quintessence: “Concreet verzorgen we voor de Selor Academy de opleiding en certificering van assessoren. Deze driedaagse opleiding is gericht op mensen die reeds enige ervaring met assessments hebben. Ze is gebaseerd op ons eigen ‘Certified Competency Assessor’ programma en gaat heel praktijkgericht te werk. Samen met een interne co-trainer van Selor maken we de deelnemers op 3 dagen tijd vertrouwd met de methodologie van een assessment en oefenen we de vereiste gespreks-, observatie- en feedbackvaardigheden in. Dat alles doen we in een heel realistische setting, waarbij laatstejaars masterstudenten de rol van sollicitant op zich nemen.

Sofie Van Damme: We merken dat de Quintessence-trainers de perfecte kennis en ervaring in huis hebben om onze consultants te begeleiden naar een professionele werkwijze op het vlak van competentiemeting. Via het certificeringsmodel van Selor Academy hebben we intussen al ruim 300 assessoren gecertificeerd, waarvan een groot deel werkzaam is bij onze klanten. Niet onbelangrijk, want dit geeft de overheidsdiensten de broodnodige autonomie om zelf selectieprocedures in handen te nemen. Selor blijft als ondersteunende partner aanwezig, maar hoeft niet meer elke procedure van A tot Z op zich te nemen.”

Testing & Reporting: kwalitatieve selectie op grote schaal

Bij het organiseren van selectieprocedures gebruikt Selor veelvuldig geautomatiseerde testing- en reportingtools. Dat heeft vooral te maken met het grote aantal kandidaten dat ze te verwerken krijgen. Om hierbij tegemoet te komen aan het engagement van de overheid omtrent transparantie, motivering en diversiteit, waakt men zorgvuldig over de betrouwbaarheid en validiteit van het volledige testinstrumentarium.

Joachim Vercouter: “Bij het aankopen en ontwikkelen van onze testing tools vertrekken we altijd sterk vanuit het competentiemodel dat we voor de overheidsdiensten op verschillende functieniveaus opstelden. Dat competentiemodel wordt gekoppeld aan een vaste set indicatoren, die we dan via diverse pc-tests geautomatiseerd kunnen gaan meten. Die automatisering gaat zelfs door tot het genereren van de finale score en feedbacktekst.

Voor postbakoefeningen zoals PC In-Basket en Web In-Basket werken we al jarenlang samen met Quintessence, net als voor enkele situationele judgement tests en praktische proeven voor lagere opleidingsniveaus. Ze hebben een uitgebreide expertise in dit soort testen en zijn erg flexibel in het operationaliseren van de test o.b.v. ons competentiemodel. Ook de samenwerking op IT-gebied is van een niveau dat ik nog niet vaak elders heb gezien.”

Web In-Basket© De postbakoefening Web In-Basket bouwt verder op tien jaar ervaring met PC In-Basket, het programma dat intussen bij ruim 150.000 kandidaten in de Benelux zijn waarde bewees. Via volledig automatische rapportering volgt direct een uitgebreide en diepgaande beoordeling. Naast vaardigheidsscores worden ook de prestaties op specifieke gedragsindicatoren vermeld.

Koen Verlinden: “De evolutie die we op het vlak van pc-testing hebben meegemaakt, is enorm en gaat hand in hand met de ontwikkeling van de technologie. Zo zijn we vandaag al heel sterk bezig met decentraal testen: kandidaten moeten niet meer elke test in onze eigen pc-zaal komen afleggen, maar kunnen dit bijvoorbeeld in de gebouwen van hun toekomstige werkgever doen. Voor bepaalde types van tests geloven we in een niet eens zo verre toekomst selectietests te kunnen aanbieden via de eigen pc of smartphone.”

Charlotte De Groot: “Dat zou een fantastische ontwikkeling zijn, zeker gezien de mobiliteitsproblematiek die we allemaal kennen. Ook bij Quintessence zijn we actief bezig met het ontwikkelen van dit soort nieuwe mogelijkheden. Dit is trouwens niet de enige parrallel die we met Selor hebben. Het valt me telkens ook heel sterk op dat Selor onze visie deelt over zorgzaam omgaan met mensen in selectieprocedures.”

Koen Verlinden: Dat klopt en is voor ons zelfs extra belangrijk met het oog op onze engagementen van overheidswege naar bijvoorbeeld diversiteit toe. Mensen met een andere culturele bagage, maar ook met bijvoorbeeld een auditieve of visuele beperking, moeten perfect de mogelijkheid krijgen om aan al onze procedures deel te nemen. Dat heeft consequenties op inhoudelijk gebied – denk aan het leesniveau van bepaalde teksten – maar ook voor onze infrastructuur. Zo voorzien we indien nodig braillelezers en vergrotingssoftware.

Kwalitatieve competentiemeting

We vroegen onze gesprekspartners bij Selor om de essentie van een kwaliteitsvolle selectieprocedure in enkele kernwoorden te vatten.

Objectief: tests en assessments zijn gebaseerd op het objectief meten van competenties, zonder enige vorm van persoonlijke voorkeur of discriminatie.

Evidence based: mensen hebben recht op een wetenschappelijk onderbouwde motivering van hun score. Een wetenschappelijk onderbouwde praktijk is de beste garantie om innovaties doeltreffend en efficiënt door te voeren.

Klantgericht: elke deelnemer begrijpt het waarom van de procedure én krijgt feedback op mensenmaat.

Transparant: We zetten in op een jobplatform waar de sollicitant al zijn gegevens kan raadplegen en een spoor vindt van alle stappen in zijn zoektocht naar een job. De sollicitant heeft de mogelijkheid om te beslissen wanneer en waar hij testen aflegt. Het opvolgen van de resultaten en feedback verloopt idealiter via hetzelfde platform.